Slottsstek
1,4 kg benfri nötstek av fransyska
1,5 msk margarin
0,5 msk salt
1/2 gul lök, grovhackad
2 ansjovisar
2,5 msk matättika (en del ättikssprit, 3 delar vatten)
1 lagerblad
10 kryddpepparkorn
4 vitpepparkorn
1 msk sirap
1,5 msk brännvin
2 dl kalvbuljong
Sås:
cirka 2 dl mjölk 3 procent
cirka 3 msk majsenaredning
Tillbehör:
Ugnsstekt potatis
Sallad
ENERGI: 746 kcal, 33 g fett.
Sätt ugnen på 160 grader.
Bryn köttet med lite margarin i en ugnsfast gryta. Köttet ska få färg runtom. Sätt i en köttermometer. Salta köttet och lägg sedan alla övriga ingredienser runtom köttet.
Ställ in i ugnen.
Ugnsstek i en dryg timme tills köttemperaturen har nått 70 grader. Ta upp köttet och låt det vila insvept i aluminiumfolie.
Sila över köttskyn till en kastrull och koka upp. Häll i mjölken och smaka av. Tillsätt mer mjölk om du vill ha såsen mjukare, eller mer buljong om du vill ha kraftigare smak. Vispa ner majsenaredningen till önskad konsistens.
Sjud någon minut.
Servera med ugnsstekt potatis och kokta grönsaker.
DRYCK: Rött vin — fruktigt och smakrikt. Öl — mörk lager.
sv; Klart jag gjorde, badade i pisseviken med min lillebror ;D.
sv; HAHAHA, men asså xD. jag menar på de grunda vattnet där alla barn kissar ><.